For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Leerlingen in de onderbouw van HAVO en VWO kunnen dit jaar voor het eerst meedoen aan de junioreditie van de Natuurkunde Olympiade. Deze is ontwikkeld door het Freudenthal Instituut (Universiteit Utrecht) en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Delta Instituut voor Theoretische Natuurkunde (Delta ITP).
..
Groepsfoto van de deelnemers aan de finaleronde van de pilot in 2014. Foto: Hanne Nijhuis.

In maart wordt het startschot gegeven voor de eerste officiële Natuurkunde Olympiade Junior. Alle leerlingen uit de onderbouw van HAVO en VWO kunnen daaraan meedoen. Docenten en klassen die belangstelling hebben, kunnen zich tot en met 13 maart inschrijven.

.
Winnaar Luuk van der Tuin van het Corderius College in Amersfoort krijgt de bokaal uit handen van Ron Vonk (links). Foto: Hanne Nijhuis

Succesvolle pilot

In het voorjaar van 2014 vond al een succesvolle pilot plaats van de Natuurkunde Olympiade Junior. Aan de eerste ronde deden in totaal 250 leerlingen van 8 scholen mee. Aan de eindronde, op 22 mei 2014 in Utrecht, deden 22 leerlingen mee. De winnaar was Luuk van der Tuin van het Corderius College in Amersfoort.

De Natuurkunde Olympiade Junior is ontwikkeld op het Freudenthal Instituut in Utrecht, waar ook de Natuurkunde Olympiade voor de bovenbouw wordt gemaakt. Ron Vonk: “We verwachten dit jaar zo’n duizend deelnemers voor de Junior Olympiade. Op termijn denken we te kunnen doorgroeien naar minimaal 5000 deelnemers.”

Investeren in talent begint bij de jeugd

De Juniorolympiade wordt financieel mogelijk gemaakt door het Delta Instituut voor Theoretische Natuurkunde (Delta ITP). Mede-initiatiefnemer prof. Erik Verlinde, voorzitter van Delta ITP: “De topwetenschappers en Nobelprijswinnaars van de toekomst zitten nu op school. We willen deze leerlingen graag zo vroeg mogelijk leren kennen, en hen via deze olympiade extra uitdagen en stimuleren. Want investeren in talent begint bij de jeugd.” 

Praktische informatie

De Junior Natuurkunde Olympiade bestaat uit drie rondes. Aan de eerste ronde, die bestaat uit een online kennistoets, kunnen alle leerlingen deelnemen. De beste leerlingen uit de eerste ronde gaan door naar de tweede, regionale ronde in mei of juni. Naast een vragenronde wordt er dan ook een practicumtoets gehouden. De finale vindt in september 2015 plaats in Amsterdam.

In de toekomst zal de finaleronde bij toerbeurt op een van de drie bij het Delta Instituut voor Theoretische Natuurkunde betrokken universiteiten - Leiden, Utrecht en Amsterdam - worden gehouden.

Meedoen?

De eerste ronde kan in de klas gedaan worden in de periode van 16 maart  tot en met vrijdag 27 maart 2015.  De vragentoets wordt gemaakt via de Digitale Wiskunde Omgeving. Docenten en klassen die belangstelling hebben, kunnen zich tot en met 13 maart inschrijven door contact op te nemen met Ron Vonk (r.d.j.vonk@uu.nl). Of neem eerst een kijkje op de website www.natuurkundeolympiade.nl/noj. Er is ook een oefentoets beschikbaar. 

.

In het januarinummer van NVOX, het maandelijkse periodiek van de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), verscheen een uitgebreid artikel over de Natuurkunde Olympiade Junior. Download het .pdf bestand via deze link:

Voor de pers: 

Via onderstaande links zijn twee hogeresolutie foto's beschikbaar pilotversie van de Natuurkunde Olympiade Junior (2014).

Bijschrift 1: Winnaar Luuk van der Tuin van het Corderius College in Amersfoort krijgt de bokaal uit handen van Ron Vonk (links). Foto: Hanne Nijhuis. 

Bijschrift: Groepsfoto van de deelnemers aan de finaleronde van de pilotversie van de Natuurkunde Olympiade Junior 2014. Foto: Hanne Nijhuis.