For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
De finale van de Natuurkunde Olympiade Junior 2022 is gewonnen door Robert Stepanyan van de Trevianum Scholengroep te Sittard.

De finale vond plaats afgelopen donderdag 16 juni 2022 aan de Universiteit Utrecht.  Robert Stepanyan won maar liefst met 54 van de 56 punten op het practicum(!). Voor de eerste prijs ontving hij een tegoedbon van 150 euro en een oorkonde.


Op de tweede plaats belandde Casper Heimel van het Utrechts Stedelijk Gymnasium en de derde plaats was voor Boas Bakker van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen.

Uit het hele land reisden leerlingen van klas 2 en 3 van het HAVO en VWO voor de finale naar de Universiteit Utrecht voor een wedstrijd vol uitdagende natuurkundeopgaven. Voorafgaand hadden de finalisten een filmpje gemaakt waarin ze zelf de uitleg geven van het antwoord op een vraag uit een eerdere ronde van deze Olympiade.

Op de dag van de finale moesten de leerlingen nog een laatste toets doen: een practicumtoets. Met een maatcilinder, een veerunster, een stukjes pvc buis, een stemvork en genoeg beschikbaar water gingen ze aan de slag. Door gebruik te maken van de eigenschappen van staande golven en de wet van Archimedes bepaalden ze de snelheid van geluid en de dichtheid van pvc. Creatieve meetopstellingen werden gebouwd en veerunsters zo nauwkeurig mogelijk afgelezen, met als achtergrond het geluid van tal van stemvorken. Alle finalisten kregen als cadeau de stemvork waarmee ze gewerkt hadden mee naar huis.

Na de toets waren er twee lezingen: Prof. Dr. René van Roij over blauwe energie en dr. Claudia Wieners over de klimaatcrisis en mogelijke omstreden noodoplossingen ervoor, met de gelegenheid om vragen te stellen aan deze wetenschappers.

Meedoen?

Wil je ook meedoen aan de NOJ? Houd dan deze website in de gaten, en vraag je natuurkunde/scheikunde docent om je klas in te schrijven voor volgend jaar!

Over

De Natuurkunde Olympiade Junior (NOJ) is een initiatief van het Delta Instituut voor Theoretische Natuurkunde*, en wordt georganiseerd door het Departement Natuurkunde en het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht. 

De (NOJ) bestaat sinds 2014 en is bedoeld om leerlingen op jonge leeftijd enthousiast te maken voor bèta-techniek en natuurkunde in het bijzonder. Daarbij biedt de NOJ een uitdaging voor leerlingen. Met de NOJ richten we ons (vooral) op leerlingen uit de 2e en 3e klas van het HAVO en VWO.

De NOJ bestaat elk jaar uit drie rondes. De eerste ronde bestaat uit opgaven die online gemaakt worden, deze eerste ronde vindt plaats in januari. Binnen deze periode kiest de school zelf een toetsmoment. De tweede ronde bestaat uit open (reken)vragen en vindt plaats in maart op verschillende universiteiten en hogescholen door het hele land heen. De finale is in juni, en bevat naast een practicum een creatief element door de leerlingen een filmpje te laten maken over een vraag uit de 1ste of 2de ronde. 

* Delta ITP is één van de Zwaartekracht-programma’s van NWO, waarin de afdelingen theoretische natuurkunde van de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam samenwerken.